Hodinky CITIZEN Eco-Drive

Máte pocit, že baterie ve vašich hodinkách nevydrží moc dlouho a kvůli tomu musíte absolvovat její výměnu? Chcete to změnit? Chcete být zároveň šetrní k životnímu prostředí? Pak jsou pro vás hodinky Citizen Eco-Drive správnou volbou. Pohon Eco-Drive byl představen již v roce 1976 a od té doby se stále vyvíjí. Pro svůj chod využívá solární energii, takže nepotřebujete vyměňovat klasické baterie po 2 - 3 letech.

Jak funguje systém Eco-Drive

Sluneční i umělé osvětlení prochází sklem i číselníkem hodinek a vstupuje do solárních článků uložených v hodinkách. Zde se mění na elektrickou energii. Ta je ukládána v titan-lithiovém akumulátoru, který dokáže uchovat energii bez dobíjení na 6 - 60 měsíců provozu. Výhodou řešení je i to, že vám pro dobíjení stačí i umělé osvětlení takže si nemusíte hlídat, zda jste dostatečně dlouho v přirozeném světle.

Novinkou u systému Eco-Drive je od roku 2009 tzv. Eco-Drive Ring, který využívá přepracovaný systém uložení solárního článku. Nově je článek umístěn v metalickém kroužku kolem číselníku, takže světlo absorbuje přímo. Zároveň je již možná na ciferníku hodinek Citizen pracovat i s materiály, které nepropouští světlo, což u původního řešení nebylo možné.